Opravljena prva delitev nadomestil za tonsko ali vizualno snemanje

9.7.2020

Obveščamo vse imetnike pravic, katerih pravice se upravljajo po dovoljenjih kolektivnih organizacij ZAMP, SAZAS, IPF in AIPA, da je po 10 letih prekinitve v Republiki Sloveniji ponovno vzpostavljen delujoč sistem kolektivnega upravljanja pravice do pravičnega nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje

Zadnji dan junija smo namreč na Društvu KOPRIVA, k.o. opravili prvo dodelitev nadomestil za tonsko ali vizualno snemanje, dne 7. julija 2020 pa smo kolektivnim organizacijam AIPA, IPF, SAZAS in ZAMP že nakazali prva nadomestila. Delilna masa za prvo četrtletje letošnjega leta znaša 543.559,79 EUR.

Kopriva bo obračune opravlja štirikrat letno, in sicer z zamikom enega kvartala, zato je obračun za drugo četrtletje že v pripravi, naslednjo delitev pa načrtujemo že do izteka poletja. 

Kopriva je dovoljenje za zbiranje nadomestil pridobila v juliju 2109, do zaključka leta pa smo uspešno zaključili pogajalski proces s Trgovinsko zbornico Slovenije. Tarife so sedaj določene s Skupnim sporazumom, podpisanim v prvem mesecu letošnjega leta. Poročila zavezancev so bila do izteka prvega kvartala 2020 oddana večinoma za obdobje druge polovice leta 2019, manjši del pa se je nanašal tudi že na prvo četrtletje 2020. 

Urejanje razmerij z zavezanci poteka tekoče, podatki za drugo četrtletje pa so kljub izjemnim razmeram koronavirusa vzpodbudni in bodo razvidni v naslednji delitvi do zaključka poletja.

 

Nikola Sekulović, Vršilec dolžnosti poslovodje